Üç ebeveynli ilk İngiliz bebeği dünyaya geldi

1 minute, 39 seconds Read
Paylaşın

Çocukların tedavi edilemez hastalıkları miras almasını önlemeyi amaçlayan tedavi yöntemi bu defa İngiltere’de uygulandı ve üç kişinin DNA’sıyla yaratılan ilk bebek, dünyaya geldi.

Mitokondriyal donasyon tedavisi (MDT) olarak bilinen teknik, sağlıklı kadın donörlerin yumurtalarından alınan dokular kullanılarak annelerinin taşıdığı ve çocuklarına geçmesi muhtemel zararlı mutasyonlardan arınmış IVF embriyoları oluşturur.

MDT, tüp bebek yönteminden bu yana en önemli gelişmelerden biri olarak görülür ve çocukların kas zayıflığı, öğrenme güçlüğü ve erken ölüme neden olabilen kas distrofisi de dahil olmak üzere bir grup mitokondriyal bozukluktan korur.

6 bin bebekten yaklaşık biri mitokondriyal bozukluklardan etkilenir. Bir insanın 20 bin geninin çoğu, vücuttaki hemen hemen her hücrenin çekirdeğinde kıvrılmış haldedir. Ancak her bir çekirdeğin etrafında noktalı olarak kendi genlerine sahip binlerce mitokondri vardır. Mitokondri düzgün çalıştığında organları oluşturan hücrelere hayati enerji sağlar.

DNA’da sadece yüzde 0,1
İlk üç ebeveynli bebekler de bu teknik kullanılarak doğdu. Aslında bebeklerdeki DNA’nın yüzde 99,8’inden fazlası anne ve babadan gelmesine rağmen süreçteki işlemler nedeniyle üç ebeveynli bebek olarak isimlendiriliyorlar. Yani bebeklerin teknik olarak iki annesi var gibi görünse de ikinci annenin çocukla gerçek bir genetik bağlantısı olmayacak ve DNA’sının yalnızca yüzde 0,1’i buradan gelmiş olacak.

Teknik daha önce bazı uzmanların eleştirisiyle karşılansa da MDT, potansiyel olarak ölümcül hastalıklarla sonuçlanabilecek 3 bin kadar kadın için bir cankurtaran olduğu belirtiliyor.

Genetik rahatsızlıklardan ve kısırlıktan etkilenen insanlara yardım etmek için kampanya yürüten bir hayır kurumu olan Progress Education Trust’ın (PET) yöneticisi Sarah Norcross ise tekniğin kullanılırken dikkatli olunması gerektiğini söylüyor.

Benzer Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir