Sanılanın aksine önemsiz bir organ değil! Kanserden koruyucu olabilir

1 minute, 32 seconds Read
Paylaşın

Çocukluk bağışıklığının ayrılmaz bir parçası olan timus bezinin genellikle yetişkinlerde işlevsiz olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, son araştırmalar durumun böyle olmayabileceğini ve organın aslında biz yaşlandıkça sağlığımız ve kanseri önlememiz için çok önemli olabileceğini öne sürüyor.

Bir zamanlar ölen hücreler için bir tür mezarlık olarak görülen ve Nobel Ödüllü Sir Peter Medawar tarafından çok büyük önemi olmayan evrimsel bir kaza olarak değerlendirilen timüs, aslında bağışıklık sisteminin gelişiminde hayati bir rol oynar ve doğumdan önce ve çocukluk döneminde bağışıklık T hücreleri üretir.

Sanılanın aksine önemli olabilir
Oluşum yıllarımızdaki önemine rağmen, timüsün yetişkinlerde işlevselliğini yitirdiğine inanılıyordu ve hatta bazen kalp ameliyatı sırasında – timektomi adı verilen bir işlemle – kalbe ve ana kan damarlarına erişim sağlamak için çıkarılıyordu. Ancak akciğerler arasında ve göğüs kafesinin arkasında yer alan ve sıklıkla unutulan bu organ, düşündüğümüz kadar işe yaramaz olmayabilir.

Yeni çalışmaya göre timus beklenmedik bir öneme sahip olabilir. Timektomi geçirmemiş yetişkinlerle kıyaslandığında, ameliyat geçirenlerin beş yıl içinde ölme riskinin neredeyse üç kat daha fazla olduğu ve kansere yakalanma riskinin de arttığı görüldü.

Kıdemli yazar Dr. David T. Scadden Timusları alınan insanlar üzerinde çalışarak, timusun sağlık için kesinlikle gerekli olduğunu keşfettik. Eğer orada değilse, insanların ölüm riski ve kanser riski en az iki katına çıkıyor. diyor.

 

Devamı

Benzer Haberler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir