Pandemi nedeniyle kanser ölümlerinde yüzde 10 artış öngörülüyor

2 minutes, 42 seconds Read
Paylaşın

Kanser, dünyada ikinci önde gelen ölüm nedenleri arasında yer alıyor.

Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, dünya çapında her beş erkekten birinin ve altı kadından birinin yaşamları boyunca kansere yakalanacağını ve sekiz erkekten birinin ve on bir kadından birinin hayatını kaybedeceğini tahmin ediyor.

Bu, 2020’de tahminen 19.3 milyon yeni kanser vakasının görülmesi ve 10 milyon insanın kanserden ölmesi anlamına geliyor. 2040 yılına kadar dünya çapında yeni kanser vakalarının sayısının 30 milyona çıkması bekleniyor.

Tüm kanserler birlikte ele alındığında kanserlerin en az üçte biri önlenebileceği, kanserden korunma, erken tanı ve tedavi için uygun stratejiler yoluyla her yıl 3,7 milyon kadar hayat kurtarılabileceği öngörülüyor.

Pandemi nedeniyle kanser ölümlerinde artış bekleniyor
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla Ankara’da bir alışveriş merkezinde kansere ilişkin verilerin ve alınabilecek önlemlerin masaya yatırıldığı basın toplantısı düzenledi. Dernek Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, konuya ilişkin açıklamasında Türkiye’de kanser tarama oranlarına değindi.

Taramalarda yüzde 80’li oranların yeterli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kutluk, Türkiye’nin serviks kanserinde bu oranı tutturduğunu ancak kolon ve meme kanserinde yakalayamadığını ifade etti. Kolon kanserinin Türkiye’de her ikisi cinste de üçüncü sırada, meme kanserinin ise kadınlarda birinci sırada olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kutluk, Pandemi sonrasında taramaların aksaması ve tedaviye geç giden, tanısı geç kalan hastalar nedeniyle yüzde 5 ile 10 oranında değişik kanser türlerinde ölümlerin artacağını biliyoruz. ifadelerini kullandı.

Bu kanser türünün tümüyle korunulabilir ve önlenebilir bir kanser türü olduğunu aktaran Prof. Dr. Kutluk, serviks kanserine ilişkin şu verileri paylaştı:

Serviks kanserinde tarama programları daha iyi bir noktaya getirilmekle beraber servis kanseri aşılamasında gerekli adımları atılmamıştır. Türkiye’nin bu adımı atmasının zamanı gelmişti. Dünyada her yıl 600 bin civarında kadın serviks kanserinden muzdarip, bu hastaların 300 bini hayatını kaybediyor. Türkiye’de bu rakam 2 bin 500, her yıl yarısı hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor.

Moleküler tanı yöntemlerine değinen ve Türkiye’nin bu anlamda geri kaldığını ifade eden Prof. Dr. Kutluk, moleküler tanı yöntemlerinin önemine vurgu yaparak belli disiplinlerin tekeli altında olmaksızın bu konuda devletin daha fazla yatırım yapması gerektiğine işaret etti.

Kanser araştırmalarında Türkiye’de yapılan araştırma sayısı arttığını işaret eden Prof. Dr. Kutluk, Ama 85 milyonluk Türkiye çok daha fazla kanser araştırması yapacak kapasitededir. Bu nedenle bugün yasalar çalışmakla beraber onun daha akıcı hale getirilmesi, daha kolaylaştırılması için devlete çağrıda bulunuyoruz. Türkiye’deki kanser araştırmaları daha iyi bir noktaya gelebilir. sözlerini kullandı.

 

 

 

Devamı medimagazin.com.tr

Benzer Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir