Florür Bilmecesi

2 minutes, 38 seconds Read
Paylaşın
Flor zararli mi?
Bu soruya cevap vermeden önce dilerseniz florun ne oldugunu ve ne ise yaradigina bakalim.
Flor; atom numarasi 9 olan, periyodik cetvelin halojenler grubunda yer alan, içme suyunda ve bazi besin maddelerinde bulunan bir elementtir.
Flor uygulamasi, disin mine tabakasinin çürüge karsi dayanikli hale getirilmesinin amaçlandigi koruyucu bir uygulamadir.
Esasinda dis macunlarinin içerisinde de bulunan flor, uygun dozlarda kullanildiginda hiçbir zarari olmayan oldukça güvenli bir uygulamadir.
 Flor uygulamasi ayrica Saglik Bakanligi tarafindan okullarda da uygulanmaktadir. Bakanligin, dis çürüklerinin önlenmesi ve toplumun agiz ve dis sagliginin korunmasini amaçladigi bu uygulamada, okullara gönderilen bir yaziyla velilerden onam alinarak, onlarin rizasi ve bilgisi dahilinde yapiliyor. Durum böyle olunca bize basvuran bazi aileler, florun zarar mi yoksa faydali bir uygulama mi oldugunu ögrenmek istiyorlar.
Okullarda uygulanan flor, dis yüzeyine sürüldügünde tükürükle temas ederek kisa süre içerisinde kuruyup dis yüzeyinde bir tabaka olustuyor ve bu tabaka sayesinde dis, çürüge karsi daha dayanikli bir hale geliyor. Tabi sadece flor uygulamasina güvenip dis firçalamayi birakmak ve düzenli dis hekimi kontrollerini aksatmak söz konusu olmamali.
Bizim, klinikte uyguladigimiz flor ise jel formunda olani. Tek kullanimlik bir kasik içerisine konulan jel seklindeki flor, birkaç dakika boyunca tüm dislere temas edecek sekilde çocuk hastaya isirtiliyor.
Florun zararli olup olmadigi konusu ise zaman zaman gündeme gelen bir konu. Bu konuya bir açiklik getirmek isteyen TDB (Türk Dis Hekimleri Birligi), detayli bir rapor hazirladi. Bu raporda, flor hakkinda tartismaya neden olan noktalarin gerekçesini de açiklayarak kamuoyunu aydinlatmaya çalisti. Konuyla ilgili bu rapora burayi tiklayarak ulasabilirsiniz.
Raporu kisaca özetleyecek olursak; florun, dis hekimliginde uzun bir süre kullanildigi ve çürükleri önlemede etkili oldugu, topikal uygulamanin sistemik uygulamaya göre daha etkili oldugu belirtiliyor. Tartismaya konu olan flor uygulamasinin zeka geriligine neden olmasi sonucunun, içme sularinda çok yüksek seviyede flor bulunan Çin, Mogolistan ve Iran gibi ülkelerin fakir ve kirsal topluluklarinda yapilan arastirmalara dayandirildigi ve bu çerçevede IQ seviyesi ve içme sularindaki flor seviyesinin bu arastirma sonucuna göre iliskilendirilmesinin süphe uyandirici oldugu vurgulaniyor. Ayrica deney hayvanlarinda yapilan arastirmalarin da çok yüksek dozda flor kullanilmasi sonucu bazi hastaliklarin olustugu belirtilmis. Çürük önlemede kullanilan florun toksik dozda kullanilmadigi ve güven verici oldugu belirtilmis ve dis hekimlerinin önerdigi uygun dozlarda kullanilan florun insan sagligi açisindan hiçbir yan etki olusturmadigi vurgulaniyor. Raporun sonunda ise yas gruplarina göre dis macunlarinin içerisindeki flor konsantrasyonlari ve günlük kullanim miktarlari tablo halinde verilmis.
Flor uygulamasi hangi siklikta yapilabilir?
Flor uygulamasi; 6 aylik araliklarla yilda 2 kere, çürük riski yüksek olan çocuklarda ise 3 aylik araliklarla yilda 4 kere yapilabilir.
Flor uygulamasi sonrasi dikkat edilmesi gereken hususlar:
Uygulamadan sonra 1 saat boyunca hiçbir sey yenilip içilmemeli, suyla dahil çalkalama yapilmamali. Uygulamayi takip eden 4 saat boyunca da sert yiyeceklerin tüketiminden kaçinilmalidir.
Uygulamanin etkinliginin azalmamasi için; flor uygulamasinin yapildigi gün süt ve süt ürünleri tüketilmemeli, disler firçalanmamali. Ertesi gün firçalama rutin bir sekilde; sabah ve aksam 2’ser dakika süreyle firçalanmali.

Benzer Haberler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir