Zürih Üniversitesi NMR tesislerinden kimyager Oliver Zer be liderliğindeki ekip, böceklerin enfeksiyonlara karşı savunmak için kullandığı thanatin adlı doğal olarak oluşan bir peptitten ilham aldı. Thanatin, Gram-negatif bakterilerin dış ve iç zarları arasındaki kritik bir lipopolisakkarit taşıma köprüsünü bozuyor. Ancak sınırlı etkinliği ve bakteriyel direncin hızla gelişmesi nedeniyle thanatinin kendisi bir antibiyotik ilaç olarak kullanılamıyor.
Sınırlamaların üstesinden gelmek için thanatinin kimyasal yapısını değiştirerek özelliklerini geliştirdiler. Yapısal analizler ve nükleer manyetik rezonans (NMR) tekniklerini kullanan ekip, thanatinin bakteriyel taşıma köprüsü üzerindeki bağlayıcı ve bozucu etkilerini görselleştirdi. Bu bilgi, Spexis AG’den bilim insanlarının peptidin antibakteriyel etkilerini ve stabilitesini artırmak için kimyasal modifikasyonları stratejik olarak planlamalarını sağladı.
Daha da önemlisi, araştırmacılar thanatine dirençli bakterilere karşı etkili kalan peptidleri dikkatle seçtiler. Bu stratejik yaklaşım, antibakteriyel direncin gelişimini yavaşlatmayı amaçlıyor ve ilaca dirençli bakterilerle mücadele edebilecek yeni bir antibiyotik sınıfı için umut veriyor.