Bilim insanları, yüzyıllardır insanların kafasını karıştıran bir fizik gizemini çözmüş görünüyor.
Adını bu fenomeni gözlemleyen Rönesans sanatçısı Leonardo da Vinci’den alan Leonardo Paradoksu, hava kabarcıklarının suda yükselirken zikzak ya da spiral çizmesine odaklanıyor.
Bilgin, kabarcıkların fiziğin ileri sürdüğü gibi düz bir çizgide yükselmek yerine neden bu şekilde hareket ettiğini açıklayamamıştı ama bir kabarcığın boyutuyla hareketi arasında bir korelasyon bulmuştu: Beklenmedik hareket ancak bir kabarcığın küresel yarıçapı kabaca 1 milimetreye ulaştığında ortaya çıkıyordu. Sevilla Üniversitesi ve Bristol Üniversitesi’nden iki araştırmacı, su içinde yükselen hava kabarcıklarını simüle etmek için matematiksel bir model kullandı ve kabarcıkların 0,926 milimetrelik kritik bir yarıçapa ulaştıklarında kararsız hale geldiklerini hesapladı.
Bunun nedeni, çevrelendikleri su basıncının, kabarcıkların şekillerinde hafif deformasyonlar yaratarak yalpalama hareketine sebep olması.
Bulgular, salı günü Proceedings of the National Academy of Sciences adlı akademik dergide yayımlanan Suda yükselen bir hava kabarcığının yol istikrarsızlığı başlıklı bir çalışmada detaylandırıldı.
Makalede, Suda yükselen bir hava kabarcığının, kabarcık hassas bir boyutun üzerine çıktığında düzenli zikzak veya spiral hareket gerçekleştirmek için düz, sabit yolundan sapacağı Rönesans’tan kayıt altına alınmıştır ifadeleri yer aldı: