Özel Sağlık Liseleri Olmalı Mı? Olmamalı Mı?

2 minutes, 1 second Read
Paylaşın

Sağlık Meslek liseleri son 4-5 yıl öncesine kadar avantajlı yapılar olup, orta gelirli ailelerin çocuklarını kısa yoldan meslek sahibi yapmaları için tercih edilen eğitim kurumlarının başındaydı.

Belirlenen not ortalamasına sahip öğrencilerin sınava tabi tutularak aldıkları puana göre okullara yerleştirilirlerdi.

4 yıl olan sağlık meslek liselerinde öğrenciler 2. sınıftan son sınıfa kadar staj görürlerdi. Staj defterleri “her gün” öğretmenler tarafından kontrol edilir imza altına alınırdı. Öğretmenler stajyerlerini sürekli denetlerdi. Bu da doğal olarak eğitimin kalitesini artırırdı.

Günümüzde artık liseler hemşire mezunu vermiyor. Liseler 4 yıllık eğitimlerin sonucunda, hemşire yardımcısı, sağlık bakım teknikeri, ebe yardımcısı gibi branşlarda mezunlar veriyor.

Bu öğrencilerin ateş, nabız, tansiyon ölçmesi, serum takmaları, enjeksiyon yapmaları gibi hemşirelerin görevlerini yapmaları yasak.

Bu üç branşın görev tanımlarını incelediğimiz zaman aslında birbirinden farkı yok. Görevleri arasında kayıt yapmak, laboratuvar örneklerini götürüp getirmek, yatak düzenlemek vb.

Bu görevleri yapan hizmetli personeller zaten var.

Staja gelen özel ve devlet okullarındaki öğrenciler mesleklerinin görev tanımlarını tam anlamamış olmalılar ki “neden biz yatak yapıyoruz, neden serum takmıyoruz?” gibi tepkiler gösteriyorlar.

En son mezun olan lise hemşirelik öğrencilerinin çoğu halen yerleştirilememişken bu çocukların işe girme şansları neredeyse yok denecek kadar az. Bu yüzden bu çocukların geleceği ile oynamaya velilerin de “çocuğum kısa yoldan meslek sahibi olur“ düşüncesi ile umutlandırmaya kimsenin hakkı yok diye düşünüyorum.

Bu okullarda kültür ders saatleri, sağlık dersleri saatlerinden az olduğu için bu çocuklar eksik bir eğitimle mezun oluyor. Ekstra masraf olarak okullarda görmedikleri veya sınırlı gördükleri de diyebiliriz dersleri dershanelerde telafi etmeye çalışıyorlar. Zorlayıcı olan bu süreç çocuğun psikolojisini olumsuz yönde etkiliyor. Ha, normal lisede okuyanlar dershaneye gitmiyor mu? veya özel ders almıyor mu? diyebilirsiniz.

Evet! haklısınız ama inanın bu çocuklar kadar zorlanmıyorlar. Bu konuda şahsi gözlemlerimi dile getirmiş olup, şahit olmadığım konuyu da buraya açmam;
Yorumu size bırakıyorum…

Benzer Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir